Windows 10 S – är det den rätta vägen?

Åsikter Windows 13 juni 2017 ungefär 4 minuter att läsa

Det är inte länge sedan Microsoft avtäckte den nya, lättare, versionen av sitt oprativsystem som ska kallas “Windows 10 S”. Den där utgåvan borde erbjuda förbättrad säkerhet och förträfflig prestanda – åtminstone enligt Microsoft.

En lite déjà vu

Det hade funnits redan en version av Windows som tillät att köra endast Windows-store appar – Windows RT. Begränsningen var relaterad till att den versionen hade fungerat bara på ARM-arkitekturen (som finns oftast i mobila enheter eller liknande) – och det var inte tekniskt möjligt att köra programm kompilerade till vanliga datorer.

Windows RT också misslyckats totalt, men låt oss avvika från det där ämnet :-)

Men med Windows 10 S är situationen en lite annorlunda. Systemet är låst ner till apparna från Windows Store som ett “design beslut” – så att bara de verifierade apparna kan instelleras (och sålunda får tredjepartsappar ingen chans att göra skada eller sakta ned datorn genom att köra krävande bakgrundsprocesser).
Det liknar Googles Chrome OS en lite – vilken presenteras som ett lätt och snabbt system där man kan konsumera innehåll och förbli i kontakt med sina vänner och andra människor via internetet (det hela operativsystemet är egentligen en “glorifierad webbläsare”) – men inte mycket mer än detta.

För vem är Windows 10 S passande?

Resultatet är att man har en snabb och ganska säker miljö där kan man surfa på webben, lyssna på musik, kolla på filmer, skriva till vänner – utan att oroa sig onödigt över hur operativsystemet fungerar eller gripa sig an olika förvirrande inställningar.
Låter bra ut när det gäller enheter som man använder endast för att konsumera innehål på webben eller utbyta information och diskutera med andra människor. Jag ska säga att Windows 10 S är ett bra operativsystem för prylar som surfplattor eller billiga bärbara datorer.

Men det också väcker en fråga – varför Microsoft erbjuder detta system i sitt nya kraftfulla och magnifika flaggskepp bland bärbara datorer, den nya Surface Laptop, som standard?

Det bara är så att man köper en ny, skinande Surface Laptop (för gudomligt mycket pengar) och det första man inser är att endast Windows Store appar kan användas och att det går inte att instalera vanliga programm man är van vid.
Och vad är dessutom lämpligt att omtala – Windows Store har stor brist på antalet appar (särskilt när den jamförs med appbutiker i andra sådana operativssystem som Android och iOS), antalet appar av hög kvalitet och antalet appar som är egentligen användbar. Så här har du det… Och det säger jag, som är ju en stor Microsoft anhängare – eftersom det är bara den sorgliga sanningen :-/

Det verkar som om Microsoft saknar poängen med sitt eget operativsystem, utvecklat för enkla och billiga enheter, och tvingade det in i datorer utsmyckade med kraftfulla Intel i5 och i7 processorer, upp till 16 GB RAM minne och 0,5 TB SSD:er. Vilken kontrast till Chromebook bärbara datorer, som också är märkbart billigare.

Du kan uppgradera när du behöver – för pengar

Om du vill uppgraddera till den “fulla” Windows-versionen, du helt kan – men då ska också en avgift på $49 (ung. 430 SEK) tillkomma.

För datorer med priset på $799 (ung. 7000 SEK) eller mer kan du undvika avgiften om du hinner att uppgradera innan den 31 december 2017. Storsint :-)

Är Windows 10 S ett bra alternativ?

Om det vore bara att man skulle kunna frivilligt bestämma sig (t.ex. vid datorns första aktiveringen) om man vill ha den lättare “S” versionen, eller den andra, fulla versionen; så skulle jag säga – ja, det är. Men nuförtiden är det inte så, eftersom Windows 10 S ska tvingas in i datorer oavsett av om man gillar det eller inte. Och när ska man vilja att använda sin dator på ett “vanligt sätt”, då måste man betala.

Dessutom, om man inte ens vet själv att man har den “S” versionen på sin dator, så ska man undra – “var i helvetet finns mina programm och varför går det inte att använda min dator?”. Jag tror att det bara ska leda till en hemsk användarupplevelse. Inte så gott!