Nya Ryzen processorer från AMD – borde jag köpa en?

Åsikter Hårdvara 20 augusti 2017 ungefär 3 minuter att läsa

Det är just nu att jag funderar på att köpa en ny dator – eftersom min nuvarande är redan gammal och en lite långsam (när det gäller datorspel, annars räcker den väl till alla dagliga uppgifter :-)). Det här året, en ny linje av AMD processorer (som berömmas av flera recensenter) kom och så började jag tänka att en Ryzen processor skulle vara en god uppgradering av en åldrande dator.

Prestanda till ett lågt pris

Ryzen är ett varumärke för processorer skapades från AMD vid den senaste tiden. Mer än i fem långa år, det hade varit inget viktigt nytt från AMD på processor-fronten. Ständigt samma arkitekturen, som hade inte ens varit mycket kraftfull i början. Men konkurenssen sover aldrig och så den AMDs huvudkonkurenten, Intel, började att gå i täten. Det har varit i flera år generellt känt att AMDs FX processorer kunde inte hålla jämna steg med konkurrensen, som fanns i form av i3/i5/i7 processorer och erbjöds från Intel.

Om man ville ha kraft och prestanda, så skulle en Intel processor bli det enda valet – bara för att det fanns ingen annan konkurrens vid den tiden. Men detta har ändrat sig nu. Det är bara gott att se AMD komma tillbaka till den huvudsakliga marknadsstriden och kämpa hårdt för att få uppmerksamhet av kunder med intressanta funktioner och ständigt växande prestanda.

I början av detta år, AMD angav att Ryzen-processorlinjen skulle föreställa “ett komplett, väldigt-effektivt paket till datorspelare, pro-sumenter och entusiaster, som levererar otrolig mottaglighet, prestanda och mer uppslukande upplevelser”. Detta låter ganska bra, men hur är det i verkligheten? Det vet jag alltså inte själv, men många säger att Ryzen står tryggt på sina egna ben.

Den Ryzen 7 processor-linjen (med 8 fysiska kärnor och 16 trådar) – skapad för entusiaster och de mest krävande användarna – lanserades i mars 2017, och sedan också Ryzen 5 processorer (46 fysiska kärnor och 812 trådar) kom ut senare i april. Nu, till slut, kan vi också välja från den lägsta serien – Ryzen 3 (4 fysiska kärnor och 4 trådar), riktad till alla “vanliga användare” som uppskattar framför allt ett lågt pris.

Ska Intels regeringstid äntligen ta slut?

Den goda saken med Ryzen processorer är att till och med i den lägste linjen, man får en god, snabbt fyrkärnig processor – jämför det nu med Intels i3 linjen, som är en direkt motståndare till Ryzen 3 (när det gäller priset) och innehåller bara två fysiska kärnor.

Med ett erbjudande av en “bättre flertråd prestanda till det samma – eller även lägre – priset som Intel” så är det inte överraskande att Ryzen fick goda recensioner och betyg nästan överallt.

Ryzen 3 ska (kanske) bli mitt val

Och vad tycker jag om alla detta? Jag tror att just nu Intel processorer ska inte löna sig så mycket som i forntiden (med undantaget av de billigaste Intel Pentium processorer, som har inga direkta motstandare från Ryzens rader) och Ryzen 3 verkar vara det självklara valet för oss prismedvetna människor, Ryzens högre rader för alla andra. Åtminstone det är det vad jag tror.

Din åsikt kan såklart skilja sig från detta :-) Men det är mer än tydligt att Intel behöver en stor konkurrent för att föra utvecklingen framåt, annars finns det nog ingen motivering att göra saker bättre, snabbare och billigare.

Konkurrens och tävling är motorer för innovation, så jag är glad att vi kan frivilligt välja mellan Intel och AMD (och stötta vår egen favorit genom att köpa deras produkt) – och att erbjudanden från båda dessa företag ska bli ännu mer intressant den närmaste (och troligen också vidare) tiden!