Ny Debian 9 "Stretch" släpptes ut

Linux 18 juni 2017 ungefär 1 minut att läsa

En ny version av en känd Linux distribution Debian släpptes ut igår, den 17 juni 2017. Den nya stora versionen, den nionde i raden, hade utvecklats i 26 månader och innehåller nya versioner av mjukvarupaket (mer än 51000 paket är uppdaterade), förbättrat stöd av UEFI och andra ändringar. Den här versionen kommer att stöttas av utvecklarna i fem år från och med nu.

Debian 9 är dedikerad till Ian Murdock, Debians grundaren som avled den 28 december 2015.

Debian Linux är en av de mest populära Linux-distributionerna bland server administratörer, som uppskatar dens stabilitet och prestanda – och det är också värt att bemärka, att många andra favorita Linux-distributioner, som t.ex. Ubuntu eller Linux Mint, är baserade på Debian.

Jag persönligt använder Debian (nuvarande versionen 8 “Jessie” stabil) på min VPS och är väldigt nöjd med den (på min svkrivborddator kör jag med Fedora, också en fin distribution som jag rekommenderar till er, om du inte har något emot möjligt instabilitet på grund av ständigt-nya versioner av programvarupaket). Just nu har jag ingen önskan att uppgradera till den nya utgåvan, men om jag kommer att sakna de nya versionerna av mjukvarupaket så ska det bli dags att göra det :-)

Om du vil prova Debian, skaffar du en live-CD image här.