Bygga en ny dator till jul 2017? Bättre att vänta lite!

Åsikter Hårdvara 11 december 2017 ungefär 3 minuter att läsa

Det är bara några månader sedan jag sagt att jag tänkte bygga mig en ny dator som ska köra nya spel (t.ex. den nya Star Wars Battlefront:en). Nu ska det snart bli jul, vilken verkar som en perfekt tid att äntligen komma fram med det. Eller är det verkligen så?

Slaget mellan Intel och AMD bara börjar (på nytt)

Året 2017 medförde många stora ändringar på processormarknaden, ända sedan den nya Ryzen processor-linjen släpptes ut av AMD. Ryzen visade sig vara en riktig spelväxlare, eftersom den införde sex-kärniga processorer på konsumentmarknaden (där hade vi sett bara fyr-kärniga processorer i tio år, sen Core 2 Quad lanserades år 2007) i mars 2017. Det är självklart att AMDs största motståndare kunde inte ge upp utan en kamp, så Intel kom med ett svar i form av Coffee Lake linje.

Cofee Lake verkar som ett väldigt mycket konkurrenskraftigt alternativ till Ryzen (särsk. för datorspelare), men ändå är det inte utan problem just nu – priserna på kompatibla moderkort är höga, eftersom bara högre linjer finns just nu på market (det ser ut som att Coffe Lake infördes på marknaden med kort varsel, som Intels snabbt svar på AMDs Ryzen). Billigare moderkort är vid horisonten – men de kommer inte förrän det nästa året. Och också Ryzen refresh kommer då, så den äldre, första, utgåvan kommer möjligtvis att krypa ner i priset. Det menar bara att vi måste vänta åtm. till början av 2018 innan slaget mellan Intel och AMD tar full fart – och vi får bättre priser tack vare det.

Höga priser på grafikkort, RAM minne och SSD

Detta år hade vi också en annan smäll – den här gången på marknaden med grafikkort. Ett nytt dille dykte upp, inom “mining” av kryptovalutor och det drev pris på grafikkort till nästan-gudomliga höjder. Och fortfarande ser det ganska knackigt ut, eftersom p.g.a. den ökade efterfrågan är det inte bara priset som påverkat, utan också antalet kort som finns på lager av butiker. Det bara menar att några grafikkort kan vara svåra att få tag på.

Ett exempel på s.k. 'mining farm' där en kryptovaluta kanske grävas (bildens källa: pixabay)

Jag bara hoppas att priserna på grafikkort kommer att sänkas ned under den kommande tiden. Kanske blir det också vara värt att vänta innan Nvidia kommer med sin nya “Volta” arkitektur nästa år (som kan också driva ned priserna på äldre generationer av grafikkort). Vi ska se.

I slutet av förra året (2016) såg vi också RAM minne (och SSD hårddiskar) gå upp i pris – och de står kvar ganska högt till och med nu. Då är detta också en anledning varför det kanske blir bättre att vänta med att bygga en ny dator.

Prisutveckling på ett slags RAM minne (bildens källa: Prisjakt)

Som en tålmodig människa skall jag fortfarande vänta

Trots att det är hög tid för mig att byta ut min åldrande dator mot en ny, tänker jag att fortfarande vänta med det. Självklart, om man längtar efter en ny dator så snart som möjligt (eller vill ha en fin julklapp åt sig själv), då är det ingen mening med att vänta längre. Men för oss andra är det kanske bättre att hålla ut och se fram emot det som kommer nästa år :-)